EUPHONION

EGY KÜLÖNLEGES ZENEDOBOZ FELÚJÍTÁSA
Repair of special music box
Renovierung einer speziellen Spieluhr
Rénovation d'une boîte a musique spéciale

 

A felújításra szoruló zenedoboz különleges, Magyarországon több okból is igen ritka szerkezet. Hatlamas méretei vannak, szélessége és hossza 62-63 cm, magassága 30 cm. Súlya körülbelül negyven kiló.
A zenedoboz perforált acéllemezekkel működik, melyek átmérője 50 cm (19 5/8"). A lemez egy függőleges tengelyen forog, amire külön kar szorítja rá. A forgatásáról a lemez peremén sorakozó lyukakba illeszkedő fogaskerék gondoskodik.
A lejátszást két, egymás mellett elhelyezett zengőfésű biztosítja, amelyeknek megpendítését csillagkerék áttétellel oldották meg. Hasonló lemezekkel és hasonló módon működő zenedoboz sok létezik, de azok jóval kisebb méretűek, a lemezek is kisebbek. A kocsmákban, vendéglőkben régen voltak ilyen méretű lemezzel működő zenegépek, ám azokban a lemez függőlegesen forgott. Pénzbedobással működtek, a mai wurlitzer ősei voltak.

A zenedoboz, és részei
(A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetők)

A szerkezet származása

A szerkezet gyártójával kapcsolatban nem tudtam forrást találni. Lipcsében 1895-1911 között működött egy Euphonika nevezetű zenegép gyár, de ők sípládákat gyártottak. Az adatbázisok szerint ekkora méretű (19 5/8"-os) lemezhez csak egy gyár, a szintén Lipcsében működött Polyphon készített zenedobozokat, és ők is gyártották a lemezeket. A másik, hasonlóan nagyméretű gépeket előállító Symphonion Musikwerke ilyen méretű szerkezetet nem gyárott, és az 1920-as évek elején tönkrement. Az aukciókon, internetes régiségpiacokon néha megjelenik egy-egy Euphonion elnevezésű zenegép, de mint már említettem, azok álló rendszerű szerkezetek, és pénzbedobással működnek. Az ebay.de-n felbukkant egy Euphonion zenedoboz, de az jóval kisebb, mindössze 22 cm-es lemezzel működik.
A javításra szoruló zeneautomata doboza, szerkezete a Polyphon zenedobozokhoz hasonló, feltehetően ez a gyár gyártotta.

A zenedobozhoz összesen 12 darab lemez tartozik. Rajtuk sűrű sorokban a "kottát" jelentő bemarások, rések. A rések alig 1 mm szélesek, és 3 mm hosszúak. Azonban a csillakereket nem ezek forgatják el, hanem a lemez túloldalán a felmarással kialakított kis nyelvek. Minden acéllemezes zengőfésűs zenedoboz ilyennel működik.

A lemez előlapja és hátlapja a felmarásokkal

A lemezek címei:
Kossuth Lajos azt üzente
La Marseillaise
La Troubadour
Blumen Polka
Die Dollarprinzessin
Kind ich Schlafe so schleht
The British patrol
Der Verklungene Ton
Der schöne Pollin
Marche de Cahnsons
Hipp Hopp Hurrah
La Payada

Ezek közül a legérdekesebb a magyar Kossuth nóta, mely a lemez felirata szerint Lengyel Miska szerzeménye. A tulajdonos elmondása szerint ezt a lemezt hallgatták legtöbbször még gyerekkorában.

Néhány lemez fotója

A "Troubadour" című lemezen különleges és érdekes címkét fedeztem fel. A felirat szerint a lemezt Sternberg Ármin budapesti hangszerkereskedése hozta forgalomba. Sternberg Ármin a századforduló legnagyobb hazai hangszer- és zenegép kereskedője volt, utóbb már csak zenegépekkel foglalkozott. Üzlete a Kerepesi út (mai Rákóczi út) 36. szám alatt volt. Sok korabeli hirdetésben találkozhatunk az álatala forgalmazott zenedobozokkal, zeneautomatákkal. Noha a hirdetésekben gyártóként is szerepel, de tudvalevő, hogy a mechanikus szerkezeteket ő csak importálta.
Feltehetőleg ezt a zenegépet, és a hozzá tartozó lemezeket is ő hozta be az országba.

A lemez közelről és címke a lemezen


Sternberg Ármin hirdetései korabeli lapokban. Az alsó képen éppen egy "Euphonion" zenegépet láthatunk.

A szerkezet hibái:

A zenegép nem működött, nem lehetett felhúzni. Elsőként ezt a hibát kellett orvosolni. Emellett a csillagkerekek közötti távtartólemezek (zsalulemez, németül: Dämpfer) közül jónéhány elgörbült, megakadályozva így a csillagkerekek mozgását.

A javítás után derült ki, hogy a lemezek némelyike már annyira elkopott és a tárolásban egy-két helyen meggörbült, hogy lejátszás közben nagy koppanással fordul el csak. Ez némileg rontja a zenei élvezetet. Amelyik lemez nem volt olyan sokat használva, annál nincs ilyen probléma.

A szerkezet részei javítás előtt.

Javítás közben és után

A zenegép javítás után nagyon szépen szól. A doboz fedelét lehajtva szinte zenekari hanghatást figyelhetünk meg.A kis mozgóképre kattintva megnézheted a teljes videót a YOUTUBE-on.

A szélkerék és a lemezt elforgató fogaskerék működés közben lemez nélkül és lemezzel (Youtube csatornák)

A zenedobozt a kis képekre kattintva lehet meghallgatni működés közben (Youtube csatornák)

la Payada Hipp Hopp Hurrah Der Verklungene Ton Blumen Polka Kossuth-nóta Die Dollarprinzessin La Marseillaise


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: