Sípok a zeneautomatákban

 

A zenélő szerkezetek legelső típusai sípokkal működtek. A görög építész, Philon i.e 300 körül olyan vízen úszó madarat készített, melyben a ma is használatos ajaksíp szólalt meg, s ezek a hangzóeszközök voltak alexandriai Héron orgonájában is.

 

A sípoknak két fő típusát különböztetjük meg: az ajaksípokat és a nyelvsípokat. Az előzőek működési elve a keskeny résen kiáramló levegőn alapul, míg az utóbbi ennél kicsit bonyolultabb: itt a levegő útjában álló lemezke (nyelv) rezgése kelti a hangot, melyet régebben nádból, ma már rugalmas fémből készítenek. A lemez egy félbevágott hengeren vagy egy felül nyitott dobozka felett fekszik. A beáramló levegő hatására a rugalmas nyelv lehajlik, majd rezgésbe jön. Az ilyen nyelvsípot átcsapó sípnak nevezzük. Amennyiben a nyelv felfekszik a dobozra, hengerre, rácsapó nyelvsípról beszélünk – ennek jellegzetes kísérőhangja a felfekvő felületre történő rácsapáskor keletkező ütésszerű hang. Az ilyen síp – ha nem megfelelő a kidolgozása – pergő, ütő hangot ad játék közben, ezért inkább az átcsapó sípot használják a kisebb zenegépekben.

A nyelvsípokat jól ismerjük a szájharmonikából, a tango-harmonikából, de ezeket találjuk a billentyűkkel megszólaltatható templomi harmóniumokban is.

Nyelvsíppal működő zenegép

Ajaksíppal működő zenegép a XVIII. századból

 

Mind a nyelvsíp, mind az ajaksíp  sípfajta alkalmas automatikus zene megszólaltatására: ha megfelelő számú és hangolású sípot teszünk egymás mellé, már csak a vezérlésükről kell gondoskodni, s bármilyen dallam megszólaltatható általuk.

 

Modern korunk legelső és legnevezetesebb, nyelvsípokkal működő automatája a J. Vaucanson (1709-1782) által 1737-ben készített fuvolajátékos volt. Az életnagyságú automata 12 dalt tudott eljátszani, és olyan élethű volt, hogy több korabeli tudós megsemmisítését követelte.

Vaucanson automatái

 

A sípok megszólaltatásához megfelelő nyomással rendelkező levegő szükséges – talán ennek tudható be, hogy a jól ismert és kedvelt rugós hajtású zenegépeken, zeneautomatákban ritkábban találkozunk velük. Sokkal inkább a kézi hajtású zenedobozokban, asztali sípládákban…

 

Van azonban egy olyan zenedoboz-típus, mely bár apró rugóval működik, mégis ajaksípot szólaltat meg.

A hagyomány szerint Jaquet Droz (1721-1790) készített először olyan zeneautomatát, mely egy kalitkában trillázó madarat utánoz: a kalitkában ülő (vagy egy szelencéből kiemelkedő) kis madár kellemes dallamot játszik, miközben a tollait, szárnyát mozgatja, az ágon izeg-mozog.

Ezek a szerkezetek szintén ajaksíppal működnek, ám csak egy ilyen zeneeszközt tartalmaznak. A miniatűr sípban dugattyú mozog, melyet alaktárcsa vezérel. A dugattyú ki-be mozgása révén a sípból jövő hang magassága változik, s így akár bonyolult dallamokat is le tudnak játszani.

A kis ajaksíp megszólaltatásához szükséges levegőt miniatűr, alig néhány centiméteres fujtató biztosítja. Nem ad nagyon erős hangot, de az ilyen zeneautomata által imitált „élőlény” vagy „életkép” nem is kíván erőteljes megszólalást. A kis madarak kellemes füttyel szórakoztatják gazdáikat.

Nem véletlenül írtam "életképet". Az imént vázolt, egy síppal működő zeneautomata másik nevezetes változatát Karl Griesbaum alkalmazta részeges lumpen, vagy éppen levelet kézbesítő postás figuráiban. Ezekben is kis fújtató működik, a – többnyire fából készült – alak szája csücsörít, mintha fütyülne... s maga az alak egy villanyoszlopba kapaszkodik. A szerkezet a miniatürizálás csodája: meghajtó rugójával, fújtatójával, a síppal, az ezt szabályozó alaktárcsájával elfér az alig 30-35 cm magas bábu testében.

 

A füttyös lumpent sokan igyekeztek utánozni. Az 1950-es években a Griesbaum-gyár ismét elkezdte gyártani a kis zenélő szerkezeteket, ezek ma is a gyűjtők megbecsült darabjai.

A következő képen szintén egy Griesbaum zeneautomata, nevezetesen egy cigarettakínáló szerkezete látható. Ez is egy síppal működik, a képeken jól kivehetőek az egyes szerkezeti részek. A jobb oldalon látható fújtatóra (1) került rögzítésre a kis síp (2), melynek dugattyúját az (3) számmal jelölt rudazat mozgatja.

A mellékelt film a szerkezetet működés közben mutatja be.

 

 


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: