Pierre Jaquet Droz

 

 

A felvilágosodás korában az emberiség a természet megismerésében lelte meg a haladás útját. Az élő és élettelen világ tanulmányozása egyenes úton vezetett ahhoz a szándékhoz, hogy az ember megpróbálja utánozni a körülötte lévő természetet. Nem véletlen, hogy ez a korszak a  zenélő, izgó-mozgó szerkezetek, automaták virágkora. Szinte minden nagyobb városban, a földrész minden gazdagabb udvarában működtek automatákat, zenélő gépeket alkotó mesterek.

Közülük is kiemelkedik az a Pierre Jaquet Droz, kinek nevén még ma is létezik órákat, mechanikus szerkezeteket készítő vállalkozás.

Pierre Jaquet Droz 1721-ben született, s már fiatalon, alig 17 évesen órakészítéssel foglalkozott. Egy teljes évtizeden át ebből élt meg, s aprólékos, kifinomult szerkezetei révén olyan tökélyre fejlesztette munkásságát, hogy egyre több tehetős és gazdag vásárló kereste fel műhelyét.

Műveit bemutatja a spanyol királyi udvarnak, s az ott kapott jutalomból visszaköltözve a svájci la Chaux-de-Fonds-ba tovább fejleszti üzemét..

1759-ben kezdi meg az automata emberi alakok (akkor elterjedt, s ma is gyakran használt nevükön: androidok) készítését. Fiával Henryvel, valamint Jean-Frederic Leschot-tal (aki egyben fogadott fia) háromféle automatát terveznek és készítenek: egy zenészt, egy rajzoló és egy író automatát. 1774-ben a remekműveket Genfben bemutatják a nagyközönségnek, egy évre rá a francia királyi udvarban, XVI. Lajos és Maria-Antoinette is megcsodálja a szerkezeteket.

Ebben az évben Londonban és nem máshol, mint Pekingben, a kínai fővárosban nyit képviseletet, mivel az akkori kínai császár igen érdeklődött a mechanikus órák és szerkezetek iránt. Több száz embert foglalkoztat a világ minden részén, fiát is bevonja az órák és zenélő szerkezetek gyártásába, forgalmazásába.

Droz ekkor már Genfben él, a város megbecsült polgára, büszkesége. Részt vesz a svájci műszaki oktatás fellendítésében, a nagy nevű svájci óragyártás ekkor éri el igazán fénykorát.

 

 

Droz-ék mintegy évtizedes tervezés, próbálkozások után mutatták be androidukat. A kis zongorán játszó női alak, és a két  író-rajzoló fiúcska ma a több működőképes darabja is létezik. A három összetartozó darab (egyedülálló módon a világon) a neuchatel-i Musée d'Art et d'Histoire-ban megtekinthetők.

 

A zenész női alakja valóban az ujjaival játszik a kis csemballón. Vékony  teste a zongorajátékhoz illően mozog, mellkasa emelkedik-süllyed, mintha levegőt venne. Szemét lehunyja, majd keze mozgását követi tekintete. Mikor befejezi a játékot, két karját leengedi, kissé meghajlik felsőteste, mintha megköszönné a figyelmet.

 

A második automata fiatal fiúja négy rajzot képes elkészíteni. Ezek közül kettő a királyi párt ábrázolja, a harmadik egy kutyát  - ami mellé még oda is írja, hogy „H toutou” (az én kutyusom) –, a negyedik rajzon egy pillangó Ámor szekerét húzza.

 

A mahagóni asztalnál ülő harmadik alak, egy író fiatalember lúdtollát a tőle jobbra elhelyezett tintásüvegbe mártja, majd szép folyóírással leírja a beprogramozott szöveget. Szeme követi a toll mozgását írás közben és akkor is, amikor az üvegbe mártja azt. Rajzolás közben a kis szájával rendszeresen megfújja a papírt, hogy a ceruzaport eltávolítsa

Programozható szerkezete le tud írni bármilyen szöveget, ami nem haladja meg a negyven betűt.

 

Mindhárom automata belsejében igen bonyolult mechanika működik. Az egyes testrészeket több tucatnyi alaktárcsa mozgatja, melyek egy nagy tengelyre kerültek felszerelésre. A tárcsamű nem csak elfordul, hanem fel-le süllyed a szükséges mozdulatok érdekében. Mozgása, működése nagyon hasonlít a sokak által ismert automata telefonközpont tárcsaművéhez – melyet Puskás Tivadar alkotott meg a XIX. sz. végén.

 

Egyes adatok szerint a levélíró automatából 6000 darabot, a zenészből több mint 2500 darabot, a rajzoló automatából körülbelül 2000 darabot készítettek a Droz családhoz tartozó műhelyek.

 

Az automatákból ma már nagyon kevés maradt fenn, s az összetartozó három darab együtt nagyon ritkán látható. A Neuchâtel-i múzeumban látható példányokat 1906-ban vásárolt a meg a helyi történeti és régészeti társaság nem kevesebb, mint 75 000 aranyfrankért.

 

 

A cég másik nevezetes és ma is kedvelt automata-típusa az a két fütyülő madár volt, melyet ezekben a változatokban ők készítettek először a világon. Az egyik madárautomata egy kalitkát utánoz, míg a másiknál egy szelence tetejének felnyitásakor emelkedik fel a madár és kezd el énekelni.

Az előbbi változat kalitkájának aljára Drozék nagy méretű, többnyire porcelánból készült órát szereltek. A cég elsősorban óraműveket gyártott, s hogy az énekes madarakat jobban értékesíteni tudja, ezt az érdekes megoldást választották az óra és a zenélő szerkezete egyesítésére. A kalitkát fel lehetett akasztani egy állványra vagy a mennyezetre és így leolvasható volt az idő az óra számlapjáról. A madár egyben az idő múlását is jelezte.  A másik madárkával ellátott zenedoboz tubákos szelencék, ékszerdobozok dísze volt. A lecsukott fedél alatt oldalvást feküdt a madár, felnyitásakor kiemelkedett és énekelni kezdett.

 

Mindkét automata alaktárcsás vezérléssel és egyetlen ajaksíppal rendelkezett. Droz-ék voltak, akik először ezt a megoldást alkalmazták zenedobozokban, korábban – és később is – sokkal inkább elterjedt volt a több sípos rendszer. A miniatűr síp számára apró fújtató biztosította a levegőt.

 

 

A sípoló, mozgó kis madárkákkal a modern Droz gyártmányokban, karórákban is találkozunk. A csillagászati áron megvásárolható kis darabok őrzik a cég évszázados hagyományait...

Droz élete végére az üzleti vállalkozásai sikertelenebbek, a mester Bienne-be költözik, ott is hal meg 1790-ben.

Fia, Henri-Louis a forradalom és a napóleoni háborúk alatt is igyekszik fenntartani az üzletet, ami egyre nehezebben megy.  Apja üzlettársával, Jean-Frederic Leschot-tal megpróbálják kihasználni a császár által kialakított luxus iránti igényt, és továbbra is fenntartják angol és távol-keleti érdekeltségeiket.

 

A Droz cég napjainkban is létezik, az igen nívós (és persze drága) órák gyártójaként ismert.

 


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: