Karl Griesbaum

 

 

Karl Griesbaum (1872-1941) 1905-ben alapította cégét a fekete-erdei Tribergben.

Az öt gyermekes Griesbaum először órakészítőként dolgozott, majd a Fekete-erdőben évszázados hagyományokkal rendelkező zenélő dobozok gyártásába kezdett. J. Droz kalitkáját megismerve első időkben ugyanilyen darabokat gyártott.

 

Griesbaum a kalitkákat sárgarézből, aranyozva készítette, s különös gondot fordított a madárkák kidolgozására. A madarak feje a schwarzwaldi pintyekre jellemző színezést kapott, a tollaik igazi madártollból készültek. A kis alakok nem csak énekelnek, hanem mozognak, csapkodnak is szárnyaikkal.

 

Az 1930-as években a kalitka zenélő szerkezetét felhasználva készítette első és egészen különleges és mai napig kedvelt figuráját, a fütyülő lumpen alakot, mely egy villanyoszlopnak támaszkodva száját füttyre csücsöríti, s dallamok hagyják el ajkát.

A nem egyszerű szerkezetet - mely meghajtó rugót, vezérlő alaktárcsát, a levegő keltésére szolgáló fujtatót és a sípot foglalja magában – ügyesen az alak testébe rejtette el, egészen kis helyre bezsúfolva. Noha több gyártó is próbálta lemásolni ezeket a kis alakokat, olyan tökéletesen senki nem tudja elkészíteni, mint azt Griesbaum tette.

A figura hamar megnyerte a közönség tetszését, kapkodtak érte. Az alak kidolgozása egyedi, nincs két egyforma arcú, öltözetű füttyös lumpen. Később más alakok is (például postás, vagy éppen schwarzwaldi órát árusító házaló figura is) készült hasonló szerkezettel Griesbauméknál.

 

 

A füttyös lumpen és a szerkezete 

Különféle fütyülő Griesbaum-figurák 

Karl két fia közül az 1916-ban született Karl folytatta apja munkáját, a korábbi gyártmányokat gyártotta, forgalmazta 1988-ig. Fivére, Mathias sem maradt el, de ő más szerkezeteket is kigondolt, s jelentős sikereket ért el velük az 1950-es, 60-as években.

Karl Griesbaum katalógus az 1930-as évekből 

 

Sajnos a Griesbaum cég ma már nem létezik…

 


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: