Mathias Griesbaum

 

 

 

Karl Griesbaum fia, Mathias (1902-1974) órásnak tanult Furtwangenben, majd kereskedelmi tanulmányokat folytatott Karlsruhében. Órásműhelyét háza alagsorában rendezte be. Hamarosan ő is zenélő szerkezeteket kezdett gyártani, de apjától eltérően ő (a kor igényeihez igazodva) inkább használati tárgyakat készített, mint dísztárgyakat.

 

A manufaktúra legismertebb és legkedveltebb darabja egy hatszögletű cigarettakínáló doboz volt, mely hagyományos német stílusban készült. Az 1950-es években Európában és a tengerentúlon is nagy sikert aratott az eredeti módon működő kis kínáló. A hatszögletű doboz felső része ugyanis folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú forgást végez, miközben nyílnak és csukódnak a kis ajtók

A dobozkát sokan utánozták, de az eredeti, fekete lakkozású darabok minőségét senki nem tudta utolérni. A sikereken felbuzdulva, még több és még változatosabb cigarettakínálókat készített a műhely, miközben a körforgó típus százait bocsátotta ki.

 

Gyűjtők körében nagyon keresett az a Griesbaum cigarettakínáló típus, mely egy kis kabinetszekrényt formáz. A felső részen kétfelé nyíló ajtókon helyezkednek el a cigarettaszálak tárolására szolgáló zsebek – a szekrény belsejében pedig különféle életképek, alakok láthatóak. A jelenetek természetesen legtöbbször a zenéhez kapcsolódóak: egy-egy finom mozdulatokkal zongorázó alak, vagy éppen egy keringőző táncospárt láthatunk a kis színpadon.

 

Mathias Griesbaum nem felejtkezett el apja szeretett figuráiról sem. Egyik legérdekesebb - és legritkább gyártmánya – a Karl Griesbaum cég által gyártott apja lumpen alakját idézi – ám más környezetben.

 

A honlap ezen oldalán részletesen bemutatott dobozba egy kis ablakon keresztül tekinthetünk be. Az ablak mögött egy városka épületei látszanak az éjszakai égbolt előtt. A házak által közrefogott tér közepén egy villanyoszlop áll, melyet fehér műanyagból készített, elegánsan öltözött, cilinderes alak ölel át.

A bal oldali ház emeleti ablaka mögött egy szintén fehér műanyagból készül leányzó hajol ki.

Játék közben az alak a lámpaoszlop körül támolyog, füttyel próbálja megára felhívni a figyelmet – miközben az ablakon kihajoló lányka integet neki. A szerkezet – amint a Karl Griesbaum-féle lumpenek – egyetlen ajaksíppal szólal meg, s egy darab alaktárcsa vezérli.

 

Mind az idősebb Griesbaum, mind Mathias különleges zenedobozait sokan igyekeztek másolni, de a gyűjtők és szakmai körök egyetértenek abban, hogy a legjobb és legnevezetesebb fütyülő alakok, a sokszögű cigarettakínáló dobozok egyértelműen a Grisbaum gyártmányok voltak.

 

A cégek sajnos ma már nem léteznek, a régi darabokhoz egyre nehezebb hozzájutni.

 

 

 

 

 


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: