Reuge

 

 

A Reuge céget Charles Reuge alapította 1865-ben az óra- és zenedoboz-gyártásáról nevezetes városkában Saint-Croix-ban. Az első időkben csak órákat készítettek, köztük olyan zsebórákat is, melyek zenéltek. Ezek különlegességüknél és jó minőségüknél fogva igen kedveltek voltak. Fia, Albert felismerte, hogy nagy igény van a kis zenélő dobozokra, ezért 1886-ban mindössze egyetlen helyiségből álló kis műhelyt nyitott, ahol megkezdte ezek gyártását. Ehhez megvolt a kellő tapasztalata a zenélő zsebórák révén.

A cég hamarosan hírnevet szerzett zenedobozaival. Nem csak azért, mert termékeik igen jó minőségűek voltak, hanem azért is, mert számos olyan darabot is a piacra dobtak, melyek meglepték a vásárlókat. Üzletpolitikájukban nagy hangsúlyt kapott, hogy a muzsikáló szerkezetek egyben használati tárgyak is legyenek, így olyan helyekre is beszerelték (bezsúfolták) őket, melyeket gazdáik maguknál tarthattak, magukkal vihettek. Jó érzékkel meglátták, hogy a legjobb reklám az, ha ilyen módon a termékeik sokfelé eljutnak. Ezért aztán olyan tárgyakat is forgalmaztak zenélő belsővel, mint például púderdoboz, vagy az akkor divatba jövő köves-benzines öngyújtó.

 

Először csak komplett zenélő tárgyakat árusítottak, de később elkezdték az önálló szerkezetek forgalmazását is. Ezeket más dobozgyártók, manufaktúrák vették meg és építették be saját tervezésű, készítésű tárgyaikba. Szinte végtelen azoknak a zenedobozoknak, zeneautomatáknak a száma, fajtája, melyben Reuge gyártmányú vezérlő szerkezetet találunk.

 

A cég márkajele négy darab stilizált hangzófésű egy háromnegyedes körben, mely az órákba épített muzsikáló szerkezetet jelképezi. A cég másik hírneves terméke volt egykor a Jaquet Droz által még a XVIII. században kigondolt (és elsőként gyártott), kalitkába zárt kis éneklő madár volt. Társa, a szelencéből felemelkedő színes madárka ma már sokszor másolt – de minőségben soha utol nem ért – darabja volt a gyárnak.

Természetesen nem felejtkeztek el a cég első termékeiről, a zenélő zsebórákról sem. Nagy kedveltségnek örvend az a zsebórájuk, mely számlapja betekintést engedett az alatta elhelyezett zenélő szerkezetre (a tűs hengerre és a hangzófésűkre).

 

Amikor 1877-ben Edison piacra dobta fonográfját, és az új zenerögzítő-lejátszó eszköz elterjedt, a mechanikus zenének befellegzett. A kisebb gyártók csődbe mentek, ám a Reuge más irányba indult el. Újabb és újabb, jobbnál-jobb szerkezeteket készítettek, és emellett igyekeztek felvásárolni azokat a kisebb üzemeket, melyek valamilyen okból – például egy újabb, szabadalmaztatott szerkezet, megfelelő vevői kör stb. – arra érdemesek voltak.

Ezen üzletpolitikájuk egészen a közelmúltig élt, így került birtokukba például a francia Botems cég vagy a szintén Saint-Croixban működő Thorens az 1980-as években.

 

A mechanikus zenélő szerkezetek iránti kíváncsiság, kereslet a két világháború közötti időszakban új lendületet vett. Ez elsősorban az Európában sűrűn megforduló amerikaiak állampolgároknak köszönhető, akik sajátos ízlésükkel jelentősen fellendítették a zeneautomata-ipart. A 30-as, 40-es években, majd a II. világháború után ezerszámra kerültek ki a hol művészi, hol kifejezetten giccses kivitelezésű zenedobozok a gyártók kezei alól, melyekben a megbízható Reuge gyártmányú szerkezetek szóltak. A ma a piacon, aukciókon fellehető „antik” zenedobozok jelentős része ezekben az évtizedekben készült.

Közülük jó néhány ma már valóban igen sokat ér, nem csak egyedisége miatt (nincs két egyforma zenedoboz, még azonos gyártótól se…) hanem azért is, mert ezek a szerkezetek a mai napig jól működnek.

 

Az 1950-es években a távol-keleti (elsősorban japán) konkurencia az iparágat igen nehéz helyzetbe hozta. A kisebb, tőkeszegény céget ismét tönkrementek, megszűntek.

1960-tól Guido Reuge – aki már 1929-től vezette a céget – új üzletfilozófiát vezet be, modern külalakot varázsol a zenedobozok számára, s ezáltal mára a cég a zenélő mechanikus szerkezetek első számú gyártójává válik. Napjaikban újabb és újabb dizájnnal, modern – és igen drága – anyagokkal készülnek a Reuge zenélő automaták, s igen magas árakon árusítják őket.

A Reuge – miközben felvásárolta a versenytársakat – a luxuscikkek egyik vezető márkája lett, s e színvonalból nem is kíván engedni. Mind a régi gyártmányai, mind új termékei sok-sok millió forintnak megfelelő dollárért, euróért – esetleg hongkongi dollárért – cserélnek gazdát napjaikban.

Modern Reuge szerkezetek

Zenélő szekrényke az 1950-es évekből Reuge szerkezettel

A szerkezet leírása

A nyolc dallamot játszó szerkezetet kulcsos felhúzású rugós motor hajtja. A motor forgását a hasonló zenedobozokból jól ismert szélkerék szabályozza.

A zenét "tároló" tűs henger kb. 95 mm hosszú és 21 mm átmérőjű Az 52 darab fémfésűt két sorba rendezett tűsor vezérli. A tűk mérete olyan kicsi, hogy a henger palástján egymás után 4 dallamot sikerült elhelyezni. A következő négy dallamot a henger tengelyirányú eltolásával váltja a vezérlő, ennek megfelelően összesen 104 tűsort találunk a hengeren.

A tűket automata gépek a rézhenger palástjára előre elkészített lyukakba helyezték el. A lyuksor az erős (25-szörös) nagyítással készült fényképen jól kivehető. A lyukak (és a tűk) átmérője mindössze 0,3 mm, ez utóbbiak magassága 0,7 mm.

 

A tűk acélból készült fémfésű-szálakat pendítenek meg. Érdemes megfigyelni, hogy a magasabb hangok keltésére szolgáló fésűfogak más alakkal készültek, mint a mélyebb hangokat megszólaltatók. Míg ez utóbbiak vége trapézalakban leszabott, a magas hangokhoz tartozó fogak hosszan, egyenletesen csökkenő szélességgel kerültek kialakításra.

A tűs henger jobb oldalán egy ritka, de hosszú fogakkal ellátott fogaskerék helyezkedik el. Ez vezérli a táncoló alakokat a színpadon.

 

A zengőfésűk működés közben

A zenedoboz Csajkovszkij Diótörő zeneművének legismertebb számait játssza le egymás után.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: